Θέσεις

Θέσεις

Τελικά, πόσους τουρίστες θέλουμε;

«Δεν υπάρχει στο νησί μας κορεσμός αλλά έλλειψη υποδομών. Η βασική διαφορά της Κρήτης σε σχέση με τις δύο πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις της Ελλάδας που έχουν πρόβλημα με τον υπερτουρισμό, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, έχει να κάνει με την έκτασή της. Τα δύο προηγούμενα νησιά λόγω μεγέθους δεν μπορούν να σηκώσουν τόσο τουριστικό βάρος, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν αξιοζήλευτες υποδομές. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι βεβαίως μόνο ελληνικό, αλλά γενικότερα ευρωπαϊκό, καθώς αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Μαγιόρκα ή η Βενετία. Στην Κρήτη όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το νησί μας, όχι απλά έχει μια έκταση που του επιτρέπει να μπορεί να υποδεχτεί τόσους επισκέπτες, αλλά διατηρεί και έναν κρυφό «άσο στο μανίκι»: πολλές αναξιοποίητες περιοχές που πρέπει να «μπουν στο παιχνίδι». Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις υποδομές, οι οποίες είναι υποδεέστερες από εκείνες που θα έπρεπε να είναι. Το αεροδρόμιο, έχει ξεπεράσει τα όριά του και οι δρόμοι όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν είναι και οι καλύτεροι για να καλύψουν τις ανάγκες τόσου κόσμου που πηγαινοέρχεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε η κίνηση απογειώνεται. Υπάρχει θέμα υποδομών και θέμα διαχείρισης». – Δήλωση του Μ. Βαμιεδάκη στο neakriti.gr για τον υπερ- τουρισμό και τις υποδομές. Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο.

Περισσότερα

Θέσεις

Κρήτη σαν ντόπιος και όχι σαν τουρίστας

«Πάντως η Κρήτη τον υπερ-τουρισμό δεν τον φοβάται, καθώς στα 8.400 τ.μ. που διαθέτει το νησί υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ισόρροπης ανάπτυξης. Κατά συνέπεια, η Κρήτη δεν θα γίνει Μύκονος και Σαντορίνη, σε ό,τι αφορά τα προβλήματα με την υπερ-συγκέντρωση τουριστών τους θερινούς μήνες». – Από το δημοσίευμα του neakriti.gr για την παρουσία της Κρήτης στις αγορές του εξωτερικού. Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο.

Περισσότερα

Θέσεις

Ποιοι παράγοντες θα οδηγήσουν σε κάμψη του Τουρισμού

«Η Τουρκία, η Αίγυπτος και οι άλλες χώρες που ανταγωνίζονται την Ελλάδα στον Τουρισμό επανακάμπτουν. Σε αντίθεση με ό,τι πολλοί υποστηρίζουν, η υποτίμηση της λίρας είναι ένα τεράστιο πλήγμα, καθώς αυτό επιτρέπει στους Τούρκους να πουλάνε χωρίς να χάνουν. Από την άλλη υπάρχει και η Ισπανία, η οποία έχοντας μάθει από τα λάθη της, προχώρησε σε εξορθολογισμό των τιμών της». - Από τη συνέντευξη του Μ. Βαμιεδάκη στο viannitika.gr με θέμα τους προβληματισμούς εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου. 

Περισσότερα