27 Σεπτεμβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: "Θα τα καταφέρουμε παρά τις δυσκολίες"

Πίσω

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού που γιορτάζεται στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Μιχάλης Βαμιεδάκης απηύθηνε το παρακάτω μήνυμα:

"Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στην Ελλάδα, μάς θυμίζει και μας δίνει αφορμή να γιορτάσουμε την έμφυτη φιλοξενία του Ελληνικού λαού και την τεράστια συνεισφορά του Τουρισμού στην κοινωνία και οικονομία μας.

Ο Τουρισμός στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της φυσικής ομορφιάς και πλούσια ιστορίας της χώρας μας, του εγκάρδιου χαμόγελου που προσφέρει ο Έλληνας στην επισκέπτη, αλλά και των ανταγωνιστικών υποδομών και υπηρεσιών που προσφέρουμε. Από την άλλη ο Τουρισμός στηρίζει την ανάπτυξη, την εργασία και αποτέλεσε τον αναπνευστήρα μας σε μια χώρα που επί χρόνια βυθιζόταν. Αυτό γιορτάζουμε και αυτό νιώθουμε.

Φέτος όμως η κρίσιμη περίοδος που διανύουμε, μετά την κατάρρευση ιστορικών τουριστικών φορέων, μάς υπενθυμίζει ότι ο Τουρισμός δεν παύει να ακολουθεί τους αδίστακτους κανόνες της αγοράς. Στηρίζεται σε νούμερα και είναι υγιής μόνο όταν λειτουργεί με κανόνες. Οι φετινές εξελίξεις έδειξαν, ότι όπως και στους άλλους τομείς της Οικονομίας όλες οι φούσκες κάποια στιγμή σκάνε και δυστυχώς συμπαρασύρουν και ανθρώπους που έτυχαν να βρίσκονται στο λάθος επιχειρηματικό σημείο τη λάθος στιγμή. Η αγορά έχει τους μηχανισμούς πάντα να αυτο-ρυθμίζεται και μόνο ό,τι έχει γερές βάσεις στέκεται ακόμα κι αν κλονιστεί.

Η επόμενη μέρα του Ευρωπαϊκού Τουρισμού θα είναι πολύ διαφορετική. Ο κόσμος θα συνεχίσει να ταξιδεύει και η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι ελκυστική. Πολλά δεδομένα όμως θα αλλάξουν και πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι, να συνεχίσουμε πάνω σε γερές βάσεις, ανταγωνιστικό προϊόν και ρεαλισμό. Μακριά από συγκυριακούς ενθουσιασμούς και ελπίδες για εύκολο κέρδος. Η αγορά αλλάζει και συνεπώς πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς… προς το καλύτερο, χωρίς να θεωρούμε τίποτε δεδομένο και δουλεύοντας σκληρά αφενός για να πείσουμε τους επισκέπτες να έρθουν κι αφετέρου να θέλουν να ξαναγυρίσουν.

Ξέρουμε να το κάνουμε καλά, μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα και θα τα καταφέρουμε,παρά τις δυσκολίες!"