Επικαιρότητα

Επικαιρότητα

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: "Θα τα καταφέρουμε παρά τις δυσκολίες"

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού που γιορτάζεται στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Μιχάλης Βαμιεδάκης απηύθηνε το παρακάτω μήνυμα: "Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στην Ελλάδα, μάς θυμίζει και μας δίνει αφορμή να γιορτάσουμε την έμφυτη φιλοξενία του Ελληνικού λαού και την τεράστια συνεισφορά του Τουρισμού στην κοινωνία και οικονομία μας. Ο Τουρισμός στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της φυσικής ομορφιάς και πλούσια ιστορίας της χώρας μας, του εγκάρδιου χαμόγελου που προσφέρει ο Έλληνας στην επισκέπτη, αλλά και των ανταγωνιστικών υποδομών και υπηρεσιών που προσφέρουμε. Από την άλλη ο Τουρισμός στηρίζει την ανάπτυξη, την εργασία και αποτέλεσε τον αναπνευστήρα μας σε μια χώρα που επί χρόνια βυθιζόταν. Αυτό γιορτάζουμε και αυτό νιώθουμε. Φέτος όμως η κρίσιμη περίοδος που διανύουμε, μετά την κατάρρευση ιστορικών τουριστικών φορέων, μάς υπενθυμίζει ότι ο Τουρισμός δεν παύει να ακολουθεί τους αδίστακτους κανόνες της αγοράς. Στηρίζεται σε νούμερα και είναι υγιής μόνο όταν λειτουργεί με κανόνες. Οι φετινές εξελίξεις έδειξαν, ότι όπως και στους άλλους τομείς της Οικονομίας όλες οι φούσκες κάποια στιγμή σκάνε και δυστυχώς συμπαρασύρουν και ανθρώπους που έτυχαν να βρίσκονται στο λάθος επιχειρηματικό σημείο τη λάθος στιγμή. Η αγορά έχει τους μηχανισμούς πάντα να αυτο-ρυθμίζεται και μόνο ό,τι έχει γερές βάσεις στέκεται ακόμα κι αν κλονιστεί. Η επόμενη μέρα του Ευρωπαϊκού Τουρισμού θα είναι πολύ διαφορετική. Ο κόσμος θα συνεχίσει να ταξιδεύει και η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι ελκυστική. Πολλά δεδομένα όμως θα αλλάξουν και πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι, να συνεχίσουμε πάνω σε γερές βάσεις, ανταγωνιστικό προϊόν και ρεαλισμό. Μακριά από συγκυριακούς ενθουσιασμούς και ελπίδες για εύκολο κέρδος. Η αγορά αλλάζει και συνεπώς πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς… προς το καλύτερο, χωρίς να θεωρούμε τίποτε δεδομένο και δουλεύοντας σκληρά αφενός για να πείσουμε τους επισκέπτες να έρθουν κι αφετέρου να θέλουν να ξαναγυρίσουν. Ξέρουμε να το κάνουμε καλά, μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα και θα τα καταφέρουμε,παρά τις δυσκολίες!"

Περισσότερα

Επικαιρότητα

Μ. Βαμιεδάκης: "Γνωρίζαμε την πορεία προς την πτώχευση για την Thomas Cook"

«Γνωρίζαμε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε από το 2012, τα δάνεια της, τα χρέη της, κι εν τέλει την προδιαγραμμένη πορεία της προς την πτώχευση, καθώς είχε προχωρήσει σε αναστολή πληρωμών το τελευταίο δίμηνο». - Από τη συνέντευξη του Μιχάλη Βαμιεδάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4.  Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη και διαβάστε το σχετικό άρθρο στο neakriti.gr    

Περισσότερα

Επικαιρότητα

Ο Μ. Βαμιεδάκης για την "παγίδα" της Thomas Cook

«H εταιρεία έπαιξε το χαρτί “too big too fail”. Με άλλα λόγια επιχείρησε να ρίξει χρήμα στην αγορά στη λογική ότι επρόκειτο για ένα πολύ ισχυρό brand name κι έναν κολοσσό στον χώρο του τουρισμού, ώστε να αποτύχει. Έκανε κινήσεις, οι οποίες υποστήριζαν την υπόστασή της. Αυτό όμως δεν άλλαζε τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα». - Από τη συνέντευξη του Μ. Βαμιεδάκη στο newsit.gr με αφορμή ρεπορτάζ για την κατάρρευση της Thomas Cook.  Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο. 

Περισσότερα

Επικαιρότητα

Μ. Βαμιεδάκης: "Μία η άλλη" η φετινή τουριστική σεζόν με την περσινή

"Το 2018 ήταν μία «ακραία χρονιά» όσον αφορά τις αφίξεις. Φέτος σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο παρατηρείται μια μείωση κρατήσεων κατά 10.000 περίπου, όμως ο αριθμός είναι μικρός σε ένα σύνολο 5 εκατ. τουριστών που φτάνει στην Κρήτη. Με τη λήξη της σεζόν τα αποτελέσματα μπορεί να είναι "μία η άλλη" σε σχέση με πέρυσι και αυτά θα κριθούν από μία σύνθετη μαθηματική εξίσωση. Θετικοί παράγοντες είναι οι αυξήσεις που πρόλαβαν και κατοχύρωσαν πολλοί ξενοδόχοι μεταξύ 2018 και 2019, οι περιορισμένες προκρατήσεις (που υπολογίζονται με εκπτώσεις), η μείωση του ΦΠΑ (λόγω συντελεστή εστίασης), ενώ αρνητικοί παράγοντες είναι οι ειδικές προσφορές που δίνονται κατά τη διάρκεια της σεζόν.  Η υπερφορολόγηση, οι υψηλές εισφορές και τα αρνητικά επιτόκια παραμένουν και όλοι περιμένουν με ενδιαφέρον να δουν το χρόνο υλοποίησης των δεσμεύσεων της νέας κυβέρνησης η οποία έχει καταλάβει την αξία του τουρισμού και έχει ταχθεί σαφώς υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας". - Από τη συνέντευξη του Μ. Βαμιεδάκη στη Ναυτεμπορική για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν. Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο.     

Περισσότερα

Επικαιρότητα

Τουρισμός: Η σεζόν της αναμέτρησης

"Το θετικό οικονομικό κλίμα στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι επισκέπτες στην Ελλάδα βοήθησε σημαντικά στην αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού από το 2012 και μετά. Τα ευνοϊκά δεδομένα όμως δεν προβλέπεται να διατηρηθούν. Τα σημάδια επιβράδυνσης ήταν εμφανή από καιρό. Πολιτεία και επιχειρήσεις είχαν τον χρόνο να τα αναλύσουν και να προετοιμαστούν για τα «πιο δύσκολα». Η πρώην υπουργός Τουρισμού αξιοποίησε την ευφορία των αριθμών από τη συγκυρία, ενώ θα έπρεπε να χτυπήσει και το καμπανάκι". - Από τη συνέντευξη του Μ. Βαμιεδάκη στο protagon.gr για την φετινή κατάσταση του Τουρισμού στη χώρα μας. Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο. 

Περισσότερα

Επικαιρότητα

Μ. Βαμιεδάκης: "Πετύχαμε την αναβάθμιση του brand name της Κρήτης"

"Με τον Σταύρο Αρναουτάκη έχουμε μία πολύ καλή και στενή συνεργασία. Με τιμάει η εμπιστοσύνή του καθόλη τη διάρκεια της 5αετίας. (..) Κατά τη διάρκεια των 5 ετών, αυτοί που ήταν οι βασικοί στρατηγικοί μας στόχοι ήταν η αναβάθμιση του brand name της Κρήτης, έτσι ώστε η Κρήτη να είναι γνωστή στο εξωτερικό και να μπορέσουν με αυτόν τον τρόπο ευκολότερα οι επιχειρηματίες να προωθήσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους. Το δεύτερο ήταν να γίνει η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να γίνει άμβλυνση της εποχικότητας, το οποίο πραγματικά επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό καθότι βλέπουμε ότι η σεζόν ξεκινάει από τα μέσα του Μάρτη αντί για μέσα του Απρίλη και τελειώνει τέλη του Νοέμβρη αντί γαι τέλη του Οκτώβρη. Έχουμε μία μεγαλύτερη σεζόν που σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας, αυξήθηκαν κατά 25%, έφτασαν τις 38.000. Έγινε μία πάρα πολύ σημαντική διασύνδεση του Τουρισμού με τον Πολιτισμό, τριπλασιάστηκαν οι επισκέψεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους, υποστηρίχθηκαν τουριστικές επιχειρήσεις με προγράμματα ΕΣΠΑ, με επιδοτήσεις κάτι που ουσιαστικά αναβάθμισε το τουριστικό προϊόν". - Από την τηλεοπτική συνέντευξη του Μιχάλη Βαμιεδάκη στο ΚΡΗΤΗ TV για το έργο της Περιφέρειας Κρήτης στον τομέα του Τουρισμού.  Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.     

Περισσότερα

Επικαιρότητα

Μ. Βαμιεδάκης: "Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει έμπρακτα τον Αθλητισμό"

«Στόχος της Περιφέρειας Κρήτης είναι η ουσιαστική στήριξη κάθε μορφής Αθλητισμού, ανάμεσα στις οποίες είναι και ο ιππικός Αθλητισμός, ο οποίος γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση ειδικά τα τελευταία χρόνια. Μέσα από το σχέδιο που έχει εκπονηθεί και τις δράσεις που πραγματοποιούνται από την Περιφέρεια, αφενός συνεργαζόμαστε με όλους τους τοπικούς φορείς, τους αθλητικούς συλλόγους και τα σωματεία, αφετέρου με στοχευμένες κινήσεις στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και το ευ αγωνίζεσθαι, ενώ ενισχύουμε τις εναλλακτικές μορφές Τουρισμού που συνδέονται άμεσα με τον Αθλητισμό». - Δήλωση του Μ. Βαμιεδάκη στους ιππικούς αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιππασίας. Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο.  

Περισσότερα

Επικαιρότητα

"Προσφέρουμε ρεαλιστικές λύσεις και αναπτυξιακή διέξοδο"

"H δυναμική και οι προκλήσεις της Αυτοδιοίκησης έχουν κοινά χαρακτηριστικά σε όλη την Ελλάδα. Συνεχίζουμε κοντά στον πολίτη, κοντά στα προβλήματά του, μιλώντας του απλά και κατανοητά, προσφέροντας ρεαλιστικές λύσεις και αναπτυξιακή διέξοδο από την κρίση.  Τουρισμός στην Κρήτη ισούται με ισόρροπη ανάπτυξη σε όλο το νησί, θέσεις εργασίας, ανάδειξη προϊόντων και πολιτισμού. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει καταγράψει έργο, έχει δείξει ότι και ξέρει και θέλει και μπορεί!" - Ο Μιχάλης Βαμιεδάκης προσκεκλημένος στην εκπομπή "ΣΗΜΕΡΑ" στον ΣΚΑΪ. 

Περισσότερα

Επικαιρότητα

Στην ενδοχώρα για να συζητήσει με τους κατοίκους ο Μ. Βαμιεδάκης

«Η Περιφέρεια Κρήτης, έχει αποδείξει έμπρακτα πως είναι στο πλευρό όλων των Κρητικών, μέσα από στοχευμένες κινήσεις και ρεαλιστική προσέγγιση. Με την πολιτική που ήδη ακολουθείται ενισχύει περαιτέρω την στήριξη της υπαίθρου. Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να γίνουν τα απαιτούμενα βήματα, τόσο στον Τουρισμό - στον οποίο τα αποτελέσματα “μιλούν” από μόνα τους για το έργο που έχει επιτευχθεί - όσο και στην στήριξη του έτερου πυλώνα της Οικονομίας, του Πρωτογενούς τομέα». - Δήλωση του Μ. Βαμιεδάκη από την επίσκεψή του στο Λαράνι, τον Άγιο Μύρωνα, τις Βούτες και τα Καλέσσα όπου είχε την ευκαιρία να ακούσει τα προβλήματα των κατοίκων και να συζητήσει μαζί τους τα σχέδια της επόμενης μέρας.  Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο.  

Περισσότερα